Sisli Havalarda Araba Kullanma Teknikleri
Sisli havalarda araç kullanma, görüş alanının daralması nedeni ile sürücüleri zora sokan bir durumdur. Bu nedenle sisli havalarda alınacak önlemlerin bilinmesi, araba kullanma tekniklerinin uygulanması gerekir.
1- Araç Hız Limitleri ve Araç Takip Mesafesi
Gidilecek yol üzerinde izin verilen hız limitine göre değil; sürücü olarak kendi görüş mesafenize göre hız limitinizi belirlemelisiniz. Çünkü sis farkı nedeniyle hızınızı normale göre azaltmanız gerekir. Sis sadece görüş mesafesini azaltmakla kalmaz aynı zamanda kaygan zemine de neden olur. Araç takip mesafesi ise sisli havalarda normalin 2-3 katına çıkartılmalıdır.
2- Far Temizlemenin Önemi
Sisli havalarda arabanızın farlarını normalden daha fazla kullanacağınız için far temizliğini ihmal etmemelisiniz. Uzun huzmeli farları yakmak, birçok sürücünün düşündüğünün aksine sisli havalarda alınacak önlemlerden değildir. Aksine kısa huzmeli farları yakmalısınız. Çünkü uzun huzmeli farları yaktığınızda önünüzdeki sisli bölge tamamen ışıkla kaplanır ve görüşünüzü engeller.
Tüm farların kapatılıp sadece ön sis farlarının yakılması da doğru bir önlem değildir. Çünkü böyle bir durumda karşıdan gelen sürücüler aracınızın boyutunu tam göremeyebilir ve kazalar meydana gelebilir.
3- Yol Çizgilerini Takip Etmek Yanlış mı?
Sisli havalarda sürüş esnasında önünüzde yer alan araç değil, yol çizgileri takip edilebilir. Ancak yol çizgilerinin silinmiş olma ihtimalini de göz ardı etmemelisiniz. Yolun kenarındaki işaretleri takip etmek daha güvenli olacaktır.
4- Sollama Yapmaktan Uzak Durun
Mümkün olduğunca sollama yapmayın; çünkü azalan görüş mesafesi ve hızla birlikte karşıdan gelen araçla çarpışma riskiniz sisli havalarda daha yüksek. Sollama yapmanız gerekiyorsa ışık ve klaksonla yoldaki diğer sürücülere uyarı gönderin.
5- Dörtlü Flaşörler Ne Zaman Yakılmalı?
Dörtlü flaşörleri hareket halindeyken değil; herhangi bir sorundan ötürü yolda durmanız gerektiğinde yakın.
6- Camları Açın
Hava soğuk olsa da yoğun sis varsa arabanızın camlarını açmak faydalı olabilir. Çünkü bu şekilde camlarınızın buğulanmasını engelleyeceğiniz gibi diğer araçların sesli uyarılarını da duymanız mümkün hale gelir.
Sisin her şeyden önce sürüş güvenliğini olumsuz etkileyen bir hava koşulu olduğuna dikkat edilmelidir. Ancak sisin kendi başına bir kaza nedeni olarak kabul edilemeyeceği de unutulmamalıdır!!!