|
Kışın Karlı ve Sisli Havalarda Araba Kullanma Teknikleri
Ülkemizin büyük çoğunluğunda kış ayları kar yağışlarıyla geçiyor. Sürücüler ve yayalar için trafiğe çıkmanın en riskli olduğu zamanları da karlı havalar meydana getiriyor. Özellikle kar yağışının ardından devam eden soğuk havayla birlikte buzlanmalar, sürücülere dikkatli olmaktan daha fazla sorumluluk yüklüyor.
Karlı Havada Araba Nasıl Kullanılır?
Yol koşullarının zorlaştığı karlı havada araba kullanırken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.
1. Kış Bakımınızı Yaptırın
Kışın araç bakımı ve alınacak önlemler, mevsim koşullarına göre yapılmalıdır. Arabanızı kış sürüşüne hazırlamak gereklidir.
2. Araç Takip Mesafesi Kaç Metredir?
En çok yapılan sürücü hatalarından biri olan takip mesafesi kuralına uymama, kışın araba kullanırken güvenliği tehdit edecek durumlarında başında geliyor. Normal koşullarda araç takip mesafesi aracın hızının (kilometre) yarısıdır(metre). Örneğin, 70 kilometre hızla giden bir aracın normal koşullarda araç takip mesafesi 35 metre olmalıdır. Ancak karlı ve sisli havalarda araç takip mesafesini 70 metre olarak korumak daha güvenli olacaktır.
3. Ani ve Sert Hareketlerden Kaçının
Fren ile gaza sert basmak ve ani direksiyon hareketlerinde bulunmak kışın çok tehlikeli. Özellikle ABS fren sistemi olmayan araçlarda frene hafif ve yumuşak bir şekilde basılmalı ki lastikler kitlenmesin.
4. Karlı Buzlu Havada Yokuş Aşağı Nasıl İnilir ve Çıkılır?
Karlı ve buzlu havada yokuş aşağı inerken, arabanın savrulmasını ve kaymasını önlemek için vitesi küçültün. Belli aralıklarla hafifçe fren pedalına basın. Arabanın arkası kaymaya başlarsa freni bırakın, direksiyonu aracın arkasının gittiği yöne doğru kırın.
Karlı havalarda arabayla yokuş çıkarken yaşanan en büyük sorun, aracın patinaj yapmasıdır. Bu durumda gaza yüklenilmemelidir. Aracı olabildiğince düşük hızda kullanmalı hızlanma kademeli bir şekilde vitesi artırarak olmalıdır. Karlı zeminlerde sürüş yaparken mümkünse taze ve ezilmemiş zeminler tercih edilmelidir.
5. Sileceklerin Donması ve Camların Buğulanması Nasıl Önlenir?
Kışın sileceklerin donup arabanın camına yapışması durumu ile karşılaşma olasılığınız yüksek. Bunu önlemek için cam ve sileceklerin arasına karton parçası koyabilirsiniz. Eğer arabanızın camları buğulandıysa, klimayı açıp sıcak havayı ön cama üfletirseniz bu problemden kurtulabilirsiniz.
6. Karda Patinaj Çeken Arabalar İçin İpucu!
Karda patinaj çeken arabaların önüne geçmek için ilk yapmanız gereken şey ayağınızı gazdan hafifçe kaldırmak olacaktır. Daha sonra ise vitesi bir üst seviyeye çıkarmanız gerekmektedir. Bazı durumlarda ise aracı hareket ettirebilmek için patinaj yapmak gerekir. Aracınızda Patinaj Önleme Sistemi (Traction Control System-TCS, ASR) varsa devre dışı bırakın.
7. Vitesi Boşa Almayın
Kaygan yollarda vitesi hiçbir zaman boşa almayın. Tekerleklerde her zaman çekiş gücü olmalı.
8. Karda Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?
Karda otomatik vites arabayla hızlanırken gaz pedalının sonuna kadar basılmaması önemli bir püf nokta. Düz vites araçlarda ise debriyaj pedalına sertçe basmamak gerekiyor. Karlı ve buzlu havada otomatik araç kullanımı otomatik vites çeşitlerine görede değişiklik gösterir.
Tiptronik vitesli araçlarda;
Tam otomatik şanzımanlı araçlarda;