Emniyet kemeri kullanmanın önemi
Emniyet kemeri herkesin çok alıştığı ve kullandığı ama değeri fazla da bilinmeyen bir güvenlik sistemidir. Otomobildeki en önemli güvenlik öğelerinden biridir. Her şeyde olduğu gibi, ancak doğru kullanıldığında en iyi şekilde çalışır. Emniyet kemerinin alt bölümü iki tarafta leğen kemiğinin üzerinden ve üstte de omuzun üzerinden geçmelidir. Emniyet kemerinin görevini en iyi şekilde yapabilmesi için bu gereklidir. Emniyet kemeri yükseklik ayarı, emniyet kemerinin farklı boylardaki insanlara göre ayarlanabilmesini sağlar. Bir çarpışma sırasında emniyet kemerinin makarası kilitlenir ve aracın içindekilerin fazla hareket etmesini önler.
Birçok sürücü, kısa yolculuklarda emniyet kemerinin hiçbir işe yaramadığını düşünüyor, ancak emniyet kemeri kullanımını en çok gerektiren aslında kısa mesafeler oluyor. Çünkü ölümlü trafik kazalarının yüzde 80′ i sürücülerin evlerine 30-35 kilometre uzakta ve saatte 55-60 kilometre hızın altında gerçekleşiyor.
Ayrıca kazalardaki ölümlerin yüzde 35′i şehir içinde ve büyük olasılıkla günlük güzergâhlar üzerinde meydana geliyor.
Emniyet kemeri kullanılmıyorsa 30 kilometre hızla çarpıldığında bile ağır yaralanma riski çok fazla oluyor.
Araştırmalar, emniyet kemeri takmamış yaralıların yüzde 70′inin, 50 kilometreden daha düşük bir hızda yol alırken yaralandığını, 50 kilometre hızdaki bir çarpmanın, 4. kattan düşmeyle eşdeğer olduğunu ortaya koydu.
ÇARPMANIN ETKİSİ TONLARLA İFADE EDİLİYOR
Bazı sürücüler düşük hızdaki çarpmalarda araç içinde sıkıca tutunup etkiyi düşüreceğine inanıyor. Bunu yapmak için öncelikle saniyenin dilimlerini kullanabilmesi ve çok güçlü kol kaslarına sahip olması gerekiyor.
Kol kasları 25 kilogramın üzerindeki bir güce çok fazla dayanamıyor. Bir duvara 50 kilometre hızla çarpma esnasında iki tonu geçen bir etki oluşuyor ve buna engel olmak için 75 kilogram güç gerekiyor. Kollar bunu engelleyemiyor, ancak 2,5-3 tonluk bir etkiye direnebilecek şekilde tasarlanan emniyet kemeri, kol ve bacakların parçalanmasını önleyebiliyor.
Yapılan araştırmalar, kaza anında en iyi yerin aracın içi olduğunu ortaya koyuyor. Aracın dışına fırlatılma durumunda, ölüm riski 25 kat daha fazla oluyor. Araçtan fırlayan kişi, yumuşak ve yeşil çimlerin üzerine düşmüyor. Fırlama ile kişi aracın ön camına, kaldırıma, başka bir araca çarpabiliyor.
Arka koltukta emniyet kemeri takmanın önemi
Yetkililer uzun zamandır arka koltukta yolculuk eden kişilerin de emniyet kemerlerini takması konusunda uyarılarda bulunuyor ancak tüm bu uyarılara rağmen arka koltukta emniyet kemeri takma oranı oldukça düşük. Ortaya konan son çalışmalar ise arka koltukta emniyet kemeri takmamanın ölümcül sonuçlarını gözler önüne seriyor.
Amerikalı kaza testi şirketi IIHS’nin yaptığı araştırmalara göre arka koltukta seyahat eden 5 kişiden 4’ü emniyet kemeri kullanmıyor. IIHS üst düzey araştırma mühendisi Jessica Jermakian ‘’Çoğu yetişkin için, arka koltukta seyahat etmek ön koltukta seyahat etmek kadar güvenli, tabi eğer emniyet kemerinizi takıyorsanız. ‘’ ifadelerini kullanarak arka koltukta seyahat ederken emniyet kemeri kullanmamanın ne kadar kötü sonuçlara neden olabileceğini vurguladı.
IIHS, geçtiğimiz Haziran ve Ağustos ayları arasında 18 yaş ve üstünde olan 1.172 yetişkin katılımcı ile yaptığı testler sonucunda, ön koltukta emniyet kemeri kullanımının %91 oranında olduğunu ancak arka koltukta ise bu rakamın %72 seviyelerine düştüğünü belirledi.
Birçok insanın göz ardı ettiği bir mesele var ki, eğer arka koltukta seyahat ederken emniyet kemeri takmazsanız kendi hayatınız kadar ön tarafta yolculuk edenlerin hayatını da riske atmış oluyorsunuz. Yapılan çarpışma testlerinde görüldüğü gibi arka bölümde yer alan test mankenleri sürücüyü koltuk ve hava yastığı arasında sıkıştırarak ölümcül yaralanmalara yol açabiliyor.
‘’Emniyet kemeri kullanmayan insanlar ihmallerinin başkalarına zarar vermeyeceğini düşünüyor olabilir ancak durum böyle değil.’’ diye konuşan Jermakian ‘’Arka koltukta emniyet kemeri takmayan bir kişi çarpışma sırasında sert yüzeylere ve diğer insanlara yüksek hızda çarpabilir ve ciddi yaralanmalara sebep olabilir.’’ diyerek arka koltukta emniyet kemeri takmanın önemini vurguladı.
“EMNİYET KEMERİ SİZİ SEVDİKLERİNİZE BAĞLAR”